Dzięki wysoce wydajnemu i produktywnemu rolnictwu potrzeba mniej ziemi na osobę do produkcji rolnej na całym świecie.
Pozwala to na wykorzystanie gruntów pod większą produkcję żywności, aby wyżywić rosnącą populację lub do innych celów, takich jak budownictwo mieszkaniowe, budowa dróg lub lasy. Dzięki zastosowaniu środków ochrony roślin w celu ochrony plonów przed szkodnikami można to osiągnąć w łatwiejszy sposób. Dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko różnych chorób u ludzi. Ochrona naszych upraw przed chorobami grzybiczymi, takimi jak pleśń, lub szkodnikami takimi jak insekty i larwy, dodatkowo przyczynia się do zdrowszych owoców i warzyw, co z kolei korzystnie wpływa na zdrowie ludzi. Grzyby mogą wytwarzać naturalne substancje, które są toksyczne dla ludzi i zwierząt. Na przykład aflatoksyna wytwarzana przez grzyby Aspergillus jest jedną z najważniejszych toksyn w produkcji żywności. Ostre dawki toksyczne powodują martwicę wątroby, nudności i wymioty. Inne toksyny mogą wpływać na równowagę hormonalną ludzi. Niektóre fungicydy wykazały zmniejszenie tych naturalnych toksyn nawet o połowę w zależności od warunków klimatycznych. Za każdym razem, gdy używasz środka odstraszającego owady, aby zapobiec ukąszeniom komarów lub produktu, który chroni Twoją kuchnię przed mrówkami, używasz środków ochrony roślin skierowanych przeciwko tym małym szkodnikom, które mogą przysporzyć wiele problemów ludziom. Prawdopodobnie nie wiąże się to z użyciem środka owadobójczego w rolnictwie, ale niektóre aktywne składniki tych produktów są takie same. Przykładowo zwalczanie szkodników w gruszy jest ważne dla zachowania zdrowych owoców. Pestycydy odstraszają lub zabijają niektóre szkodliwe owady, które mogą niszczyć plony na roli. Inwazyjne gatunki obce są jedną z głównych przyczyn utraty różnorodności biologicznej na całym świecie. Dziś obce rośliny i zwierzęta, a także szkodniki, chwasty i choroby rozprzestrzeniają się szybciej na lądzie, statkach i samolotach. Jeśli warunki są dobre, stają się najeźdźcami, chociaż bardzo niewiele przybywających gatunków stanie się inwazyjnymi. Są szkodliwe dla rolnictwa, a także dla zdrowia ludzkiego i dobrego samopoczucia.